☰ Menu Prawe Menu ☰
PSSE Trzebnica
Grafika zawierająca herb PSSE Trzebnica

Czwartek 22.10.2020

A A A A
A A+ A++
zaawansowane

Aktualności

KLUCZOWE OBOWIĄZKI PRZEDSIĘBIORCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH I PASZOWYCH

 

 

Bezpieczeństwo

 

Przedsiębiorcy nie powinni wprowadzać do obrotu szkodliwej żywności czy paszy

 

 

Odpowiedzialność

 

Przedsiębiorcy są odpowiedzialni za bezpieczeństwo żywności i paszy, którą produkują, transportują, przechowują lub sprzedają

 

 

Możliwość śledzenia produktu

 

Przedsiębiorcy powinni mieć możliwość natychmiastowego ustalenia danych każdego dostawcy bądź odbiorcy

 

 

Przejrzystość

 

Przedsiębiorcy powinni bezzwłocznie powiadomić właściwe władze, jeżeli mają powody sądzić, że ich żywność lub pasza nie jest bezpieczna

 

 

Zapobieganie

 

Przedsiębiorcy powinni określać i systematycznie poddawać ocenie punkty krytyczne w swoich procedurach i zadbać o przeprowadzenie kontroli w tych punktach

 

 

Współpraca

 

Przedsiębiorcy powinni współpracować z właściwymi władzami w podejmowaniu działań mających na celu zmniejszanie ryzyka

 

 

 

 

 

Niniejsze obowiązki wynikają z prawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywności.

 

 

Dodatkowe informacje dostępne są na stronie internetowej : http://europa.eu.int/comm/dgs/health_consumer/foodsafety.htm


 
 
liczba odwiedzin: 293636

Biuletyn Informacji Publicznej wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

X