☰ Menu Prawe Menu ☰
PSSE Trzebnica
Grafika zawierająca herb PSSE Trzebnica

Środa 28.10.2020

A A A A
A A+ A++
zaawansowane

Akcja Letnia

Patent na Bezpieczne Wakacje

 

KLESZCZE

 

1) Zasady postępowania w czasie upałów

 

2) Zasady do których należy stosować się przy zbieraniu grzybów i postępowaniu z nimi:

1.      Należy zbierać tylko te grzyby co do których mamy pewność że są to gatunki jadalne. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy dodatkowo skorzystać z atlasu;

2.      Nie należy zbierać grzybów młodych, które nie maja dobrze wykształconych cech gatunkowych, ponieważ łatwo je pomylić z gatunkami grzybów niejadalnych lub trujących;

3.      Początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko i wyłącznie grzyby rurkowe,  w grupie tej nie ma grzybów śmiertelnie trujących i istnieje mniejsze ryzyko zatrucia;

4.      Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków grzybów jak np. zabarwienie cebuli w czasie gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak itp.;

5.       Grzyby należy zbierać w przewiewne koszyki. W foliowych reklamówkach zaparzają się co przyspiesza ich psucie. Świeżych grzybów nie należy przechowywać zbyt długo;

6.      Nie należy zbierać, ani niszczyć grzybów niejadalnych ponieważ wiele z nich jest pod ochrona i stanowią część ekosystemu;

7.      Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupisk odpadów takich jak okolice zakładów produkcyjnych, w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu;

8.      W przypadku wątpliwości co do tego czy dany grzyb jest grzybem jadalnym czy też trującym można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

 

POZNAJ GRZYBY - UNIKNIESZ ZATRUCIA

 

3) Zwiększone ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych w okresie wakacyjnym

W okresie wakacji letnich, przy wzmożonej migracji ludności i wysokich temperaturach istnieje większa możliwość narażenia na zatrucia pokarmowe objawiające się biegunką, często połączoną z bólami brzucha i wymiotami. Konsekwencja tych objawów jest odwodnienie i osłabienie organizmu, dlatego ważne jest przede wszystkim zapobieganie. Światowa Organizacja Zdrowia podaje 5 kroków do bezpieczniejszej żywności.

5 zasad bezpiecznej żywności

 

Realizacja ,,Akcji Letniej" przez Powiatową Stację Sanitarno - Epidemiologiczna w Trzebnicy:

W ramach Akcji Letniej  pracownik OZ i PZ  PSSE Trzebnica całe wakacje przeprowadza    pogadanki dla dzieci na obozach i koloniach nt. zapobiegania zatruciom pokarmowym, chorób przenoszonym przez kleszcze, higieny osobistej, bąblowicy, biernego palenia, postępowania w czasie upałów.  W ramach współpracy z Komendą Powiatową Policji w Trzebnicy część spotkań z dziećmi przeprowadzono wspólnie z funkcjonariuszem Policji - wówczas rozmawiano z dziećmi także na temat bezpiecznej zabawy nad wodą i numerów telefonów alarmowych. Dla rodziców pozostawiono materiały edukacyjne na temat dopalaczy, szkodliwości palenia tytoniu, kleszczy i meningokoków.

3

 

4

 

 


 
 
liczba odwiedzin: 294448

Biuletyn Informacji Publicznej wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

X